Heilige Graal

Gisteren meldde Pfizer dat zij een effectief vaccin heeft ontwikkeld tegen COVID-19. Het vaccin is in een ruime groep proefpersonen getest en de effectiviteit ligt boven de 90%. Dit is erg bemoedigend nieuws en dat was duidelijk te merken op de beurzen. Bedrijven uit de sectoren die iets met vrijetijdsbesteding te maken hebben, zagen hun aandelenkoersen stijgen met tientallen procenten. Toch zijn er nog veel onduidelijkheden. Het is bijvoorbeeld maar de vraag of het vaccin snel zal worden goedgekeurd door toezichthouders. Die goedkeuring en het opschalen van de productie zal bepalen of we op korte termijn in grote hoeveelheden kunnen beschikken over het vaccin. Ondanks deze onzekerheden denken wij dat met dit eerste schaap over de dam een onomkeerbaar proces is ingezet dat zal leiden tot economisch herstel. De claim op het eerste vaccin is daarmee niet zozeer de heilige graal, maar de markering van de start van een nieuwe periode. Een periode waarin we lockdowns van ons afschudden en de wereld kan herstellen.

 

Met dit herstel in het vooruitzicht, geloven wij niet dat we nu plotsklaps achter de markt aan moeten rennen. In de marktbeweging van gisteren werd duidelijk dat beleggers uit de thuiswerkaandelen stapten en aandelen uit achtergebleven sectoren zoals olie en financials opkochten. Deze sectorrotatie werd door veel beleggers lang verwacht en door value-beleggers werd er al lang op gehoopt. In de afgelopen 10 jaren hebben waarde-aandelen het beduidend slechter gedaan dan groei-aandelen en de kloof tussen beide was niet eerder zo groot. In onze portefeuilles selecteren wij zogenaamde ‘quality-aandelen’. Daarmee bedoelen we dat we bedrijven selecteren die naast een competitief voordeel, een hoge vrije kasstroom en een hoog rendement op eigen vermogen, ook een conservatieve balans hebben. Kwaliteit is daarmee een combinatie van groei en waarde. Eenzelfde combinatie van groei en waarde vinden we terug in aandelen van keine beursgenoteerde bedrijven. Deze small-cap aandelen zijn vaak laag gewaardeerd, omdat ze door de analisten van grootbanken over het hoofd worden gezien. Maar het feit dat ze klein zijn betekent vaak dat ze ook groeipotentie hebben.

We hebben besloten om small-cap aandelen toe te voegen aan onze portefeuilles. In onze overtuiging zullen kleine beursgenoteerde bedrijven optimaal kunnen profiteren van het duurzame herstel van de economie, zodra een vaccin definitief is goedgekeurd. Omdat we ons bij de selectie van individuele aandelen juist op grotere bedrijven (large caps) richten, hebben we een small-cap specialist geselecteerd. De manier waarop de beheerders van dit fonds small-cap aandelen selecteren, heeft duidelijke overeenkomsten met de manier waarop wij zelf large cap-aandelen selecteren. Naast een goed track-record, hebben we daarom de overtuiging dat dit fonds ook in de toekomst goed zal presteren en dat daardoor de kosten meer dan goed gemaakt zullen worden. Small caps hebben op langere termijn een hoger rendement behaald dan large caps. Omdat deze bedrijven minder vaak gevolgd worden door analisten, is er meer ruimte om echte pareltjes te vinden. Het fonds behoort ook volgens Morningstar de afgelopen vijf jaar steevast tot de beste small cap fondsen ter wereld.

 

 

Hans van Summeren, CIO

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

All opinions and estimates expressed in this document are subject to change without notice. This document does not purport to be impartial research and has not been prepared in accordance with legal requirements designed to promote the independence of investment research, and is as such not subject to any prohibition. Andreas Capital S.A. does not accept any liability whatsoever for any direct or consequential loss arising from the use of this document. This document is for information purposes only and is not, and should not be construed as, an offer to buy or sell any securities or related derivatives, invest in any funds, or enter into any transaction with Andreas Capital S.A or any of its affiliates. The information contained in this document has been compiled from sources believed to be reliable, and is published for the assistance of the recipient, but is not to be relied upon as authoritative or taken in substitution for the exercise of judgement by the recipient. This report is marketing communication, and not investment research, and is intended for professional and eligible counterparties only.

Terug naar nieuws