Lockdown

Het eerste kwartaal van 2020 zal nog heel vaak worden gebruikt om te illustreren wat er mis kan gaan als een onverwacht risico zich openbaart en welke structurele gevolgen dat kan hebben. De meeste landen in de wereld hebben op de COVID-19 pandemie gereageerd door het vrije verkeer van mensen en goederen te beperken. Deze zogenoemde “lockdowns” en “social distancing” laten diepe sporen achter in onze sociaal-economische samenleving. Door de snelheid van de verspreiding te vertragen, krijgen zorgsystemen te maken met minder hoge piekbelasting en zijn samenlevingen in staat om groepsimmuniteit te creëren. Samenlevingen die naar mijn idee na de crisis niet meer dezelfde zullen zijn als voor de crisis. Ons aanpassingsvermogen zal de basis zijn voor toekomstig succes. 


Verkoeverkamer 
Regeringen en centrale banken trekken alles uit de kast om de economie te ondersteunen. De kraan van het infuus waar de wereldeconomie sinds de laatste crisis (financiële crisis) in 2008 aan verslaafd is geraakt, wordt weer vol opengedraaid. Uit alle gaten en hoeken stroomt het vers gecreëerde geld om de verschrompelende economische groei te bewateren. De wereldeconomie is een patiënt die op de intensive care aan de beademing ligt. Dat de noodmaatregelen ruim tien jaren naar de financiële crisis nog steeds niet waren teruggedraaid, onderstreept het feit dat deze patiënt nog niet was hersteld van die crisis. De paniek is begrijpelijk, maar ik verwacht dat de wereldeconomie in de tweede helft van 2020 op de verkoeverkamer zal liggen.


Survival of the fittest
Er is een analogie te trekken tussen de impact van het virus op mensen en op bedrijven. Het virus is niet fataal voor de grote meerderheid van de populatie. Daar waar het virus dodelijke slachtoffers maakt, is over het algemeen al een bestaand probleem met het immuunsysteem. In onze aandelenselectie maak ik mij daarom geen grote zorgen. We selecteren bedrijven met een gezonde balans, een stabiele vrije kasstroom en een competitief voordeel. Het zijn bedrijven die een zekere “immuniteit” hebben opgebouwd, omdat ze over een grote buffer beschikken en de komende 12 maanden zelfs zullen overleven zonder omzet. Of het zijn bedrijven waarvan diensten en producten geen tot weinig hinder ondervinden van de lockdowns. Denk aan Microsoft of Amazon.com die nu zelfs hun omzet weten te vergroten. 


Aanpassingsvermogen

De huidige marktomstandigheden leveren op korte termijn ook kansen op. In de paniek dalen prijzen van aandelen, obligaties of specifieke deelmarkten naar niveaus die echt aantrekkelijk zijn. Recentelijk hebben we ook kredietrisico toegevoegd aan het obligatiegedeelte om te kunnen profiteren van sterk gedaalde obligatiekoersen in de high yield markt. We stappen nu in op een rendement van ruim 10% en dat is circa 6% hoger dan zes weken geleden. Zoals u heeft kunnen lezen hebben we ook onze aandelenselectie in de afgelopen weken aangepast om te kunnen profiteren van deze kansen. Overigens zijn we nog niet van plan om het totale gewicht in aandelen op te hogen tot boven de normweging. Hiervoor willen we eerst bevestiging zien dat zowel de markt alsook de verspreiding van COVID-19 normaliseert.

Hans van Summeren, CIO


Disclaimer:
All opinions and estimates expressed in this document are subject to change without notice. This document does not purport to be impartial research and has not been prepared in accordance with legal requirements designed to promote the independence of investment research, and is as such not subject to any prohibition. Andreas Capital S.A. does not accept any liability whatsoever for any direct or consequential loss arising from the use of this document. This document is for information purposes only and is not, and should not be construed as, an offer to buy or sell any securities or related derivatives, invest in any funds, or enter into any transaction with Andreas Capital S.A or any of its affiliates. The information contained in this document has been compiled from sources believed to be reliable, and is published for the assistance of the recipient, but is not to be relied upon as authoritative or taken in substitution for the exercise of judgement by the recipient. This report is marketing communication, and not investment research, and is intended for professional and eligible counterparties only.


Terug naar nieuws