Terugblik Q1 door Hans van Summeren

Volatiliteit is definitief terug

In mijn schrijven van begin februari gebruikte ik een metafoor voor volatiliteit. Volatiliteit is als een verre kennis die na een lange periode van afwezigheid plotseling aan je deur verschijnt. Ik sprak de verwachting uit dat we hem wel vaker zouden gaan terugzien. Ik had alleen niet verwacht dat hij in het eerste kwartaal zijn kamp zou opslaan in onze voortuinen.


Statistieken

Het jaar 2018 zijn we ingegaan na een zeer onwaarschijnlijke periode van consistente koersstijgingen en volatiliteit op het laagste niveau in meer dan een halve eeuw. Illustrerend voor deze periode van consistente koersstijgingen is de volgende statistiek: De S&P500 sloot 202 dagen op rij niet lager dan 3% onder het meest recente hoogtepunt. De eerstvolgende periode die hier een beetje bij in de buurt komt, vinden we terug in 1995-96. Toen duurde het 116 dagen; iets langer dan de helft. Met recht dus een zeer ongebruikelijke situatie.

Illustrerend voor de zeer lage volatiliteit is de volgende statistiek vanuit de Verenigde Staten. In het eerste kwartaal van 2018 waren er 22 handelsdagen waarin de S&P500 meer dan 1% hoger of lager de dag afsloot ten opzichte van het slot van de dag ervoor. In het gehele jaar 2017 is dat slechts acht keren voorgekomen.

Estafette

Markten zijn in het eerste kwartaal definitief wakker geschud. Het monetaire beleid van de centrale banken heeft het afgelopen decennium gezorgd voor een lange winterslaap. Grote hoeveelheden ‘gratis’ geld, achtervolgden een steeds kleiner wordend aantal interessante investeringsmogelijkheden. Het gevolg is dat financiële bezittingen als het ware automatisch in waarde zijn gestegen. Tijdens deze periode heeft de reële economie zich kunnen herstellen van de financiële crisis die nu tien jaar achter ons ligt.

Nu het einde van het verruimende beleid in zicht komt, zal de reële economie het stokje moeten gaan overnemen. De wereldwijde groeicijfers geven vertrouwen. Daarnaast is ook de inflatie langzaam aan het stijgen. Dat centrale banken zich aan het terugtrekken zijn, is dus logisch. Echter, omdat niemand kan voorspellen hoe goed de aansluiting zal zijn, ontstaan er onzekerheden en dus volatiliteit.

In 2018 zullen bedrijfscijfers, macro-economische cijfers en geo-politieke verrassingen meer impact hebben op de aandelenbeurzen dan in 2017. De koersuitslagen zullen groter zijn en de centrale banken zullen hun terugtrekkende bewegingen zorgvuldig afwegen en proberen perfect te temporiseren. Na tien jaar hollen, zullen zij op het laatste moment het stokje niet willen laten vallen.

Uw portefeuille
  
Ons beleggingsbeleid in aandelen is onveranderd gericht op het selecteren van bedrijven die een voorspelbare hoge kasstroom genereren en een sterke balans hebben. Wij vinden die vooral in de defensieve sectoren en leggen het accent nu meer op bedrijven die actief zijn bijvoorbeeld in de gezondheidszorg en voeding. In onzekere tijden zullen dit soort bedrijven hun waarde bewijzen in uw portefeuille.


Hans van Summeren

CIO Andreas Capital SA


Disclaimer:
All opinions and estimates expressed in this document are subject to change without notice. This document does not purport to be impartial research and has not been prepared in accordance with legal requirements designed to promote the independence of investment research, and is as such not subject to any prohibition. Andreas Capital S.A. does not accept any liability whatsoever for any direct or consequential loss arising from the use of this document. This document is for information purposes only and is not, and should not be construed as, an offer to buy or sell any securities or related derivatives, invest in any funds, or enter into any transaction with Andreas Capital S.A or any of its affiliates. The information contained in this document has been compiled from sources believed to be reliable, and is published for the assistance of the recipient, but is not to be relied upon as authoritative or taken in substitution for the exercise of judgement by the recipient. This report is marketing communication, and not investment research, and is intended for professional and eligible counterparties only.

Terug naar nieuws