Er is een wereldwijde touwtrekwedstrijd gaande. Aan de ene zijde trekken de “fundamentals” (de macro-economische omstandigheden, de fundamentele waarderingen van aandelen en obligaties, de reële economie). Aan de andere zijde trekken de “monetarists” (de centrale bankiers en de ministers van financiën) die zorgen voor een vloedgolf van kapitaal. Als gevolg lijkt de kloof tussen de reële economie en de koersen op de beurs steeds groter te worden. De “monetarists” lijken aan de winnende hand. Toch verhogen we niet het gewicht in aandelen en blijven we kiezen voor kwaliteit in de portefeuilles.
Ontkoppeling
Dat de macro-economische situatie en het sentiment op de aandelenbeurs niet hand in hand gaan, is niets nieuws. Beurzen lopen vaak op de zaken vooruit, maar er bestaat wel degelijk een relatie tussen de macro-economische omstandigheden, de winstontwikkeling van bedrijven en de koersen van beursgenoteerde bedrijven. Aandelenkoersen wereldwijd staan nu weer om en nabij het niveau van het begin van het jaar, terwijl de wereld er sinds 1 januari op achteruit is gegaan. Veel macro-economen beweren dat de beurs ontkoppeld is van de economische realiteit. Zij kijken daarbij vooral in de achteruitkijkspiegel. De economie krimpt, de winstcijfers dalen en de beurs stijgt. Dat is moeilijk te rijmen.
Toch zien we ondertussen ook bewijs dat de stimulering en dan met name de fiscale stimulering effect heeft. Vooruitkijkende indicatoren, zoals de Purchasing Managers Index, herstellen snel en duiden steeds vaker op een V-shaped recovery.
Wanneer we dit herstel doortrekken, zou de rally op de aandelenbeurzen in het tweede kwartaal, best wel eens gevolgd kunnen worden door een sterk herstel in de economie. Dat zou betekenen dat de relatie tussen beurs en economie toch niet geheel ontkoppeld is.
TINA effect
Plaatsen we de huidige waarderingen van aandelen, obligaties en vastgoed in een historisch perspectief, is werkelijk alles duur. Niet eerder waren obligatiekoersen zo hoog en rentes zo laag. Niet eerder zagen we zulke lage aanvangsrendementen in vastgoed. Niet eerder waren aandelenkoersen gekoppeld aan hun economische waarde zo hoog. Hieronder een tabel waarin de meest voorkomende waarderingsmaatstaven voor aandelen zijn opgesomd en daarnaast in hoeveel procent van de gevallen de waardering in het verleden lager was.
Ondanks de waardering, blijft er kapitaal naar aandelenmarkten stromen. Waarom? Wellicht vanwege het TINA-effect. There Is No Alternative (TINA). Deze slogan werd in de jaren 80 van de vorige eeuw gebruikt door Margaret Thatcher om te verduidelijken dat er geen alternatief was voor de vrije markt. Nu wordt hij door marktvolgers vaak gebruikt om te verklaren waarom aandelen duur zijn en toch nog verder kunnen stijgen. Aandelen zijn duur, maar er is geen beter alternatief. Ofwel, vergeet de fundamentals en volg de golf van kapitaal.
Winnaars kiezen
Dat brengt ons terug bij de touwtrekwedstrijd. Wie zal winnen? De “fundamentals” of de “monetarists”. Gezien de ontwikkelingen in het tweede kwartaal en die van de afgelopen twaalf jaren, zijn de “monetarists” aan de winnende hand. De monetaire politiek en de enorme geldcreatie die dat als gevolg heeft, maakt fundamentele analyse misschien minder toepasbaar voor financiële markten als geheel. Maar wij zijn er van overtuigd dat fundamentele analyse de enige manier is om kwaliteitsbedrijven te selecteren. Het kaf van het koren scheiden. Dat zullen we blijven doen op basis van balansverhoudingen, competitieve voordelen, vrije kasstromen, rendement op geïnvesteerd kapitaal enzovoorts.
Wie de touwtrekwedstrijd op de langere termijn zal winnen is nog maar de vraag. Daarom houden we het gewicht in aandelen op het niveau van het normgewicht dat we hebben afgesproken. Binnen de aandelenbeleggingen selecteren we de bedrijven die kampioenen zullen zijn in hun sector. Zo zorgen wij ervoor dat u altijd winnaars in uw portefuille heeft.
Hans van Summeren, CIO
Disclaimer:
All opinions and estimates presented in this document are subject to change without notice. All opinions are the authors own.
This document does not purport to be impartial research and has not been prepared in accordance with legal requirements designed to promote the independence of investment research, and is as such not subject to any prohibition.
The information contained in this document has been compiled from sources believed to be reliable, and is published for the assistance of the recipient, but is not to be relied on as authoritative or taken in substitution for the exercise of judgment by the recipient.